Mensen zijn creërende wezens. Of het nou ideeën, schilderijen, oplossingen, boeken, muziek, moestuintjes, kinderen, sfeer, theoriën, filosofiën, taarten, of humor is (/zijn), het is allemaal nageslacht van Creativiteit die ons gewoon aangeboren is. Mits deze creativiteit gevoed wordt en niet vergiftigd… En guess what…. daar zijn we in onze samenleving niet (meer) zo goed in.

Kijk eens of je dit herkent: “Maar ik ben niet écht Creatief”
“Ik ben geen échte schrijver”, “Heb ik wel écht iets te zeggen dat de moeite waard is?”, “Ik ben geen échte kunstenaar”, “Mijn ideeën zijn niet écht vernieuwend/waardevol” “Wat ik bedenk is zoooo cliché”, “Die ander is al zoveel beter dan ik, dat kan ik nooit” en vooral ook: “Die anderen zijn veel zekerder van hun zaak, dan kan ik maar beter mijn mond houden/ niet aan dat project beginnen/ m’n droom laten wachten tot ik écht goed genoeg ben” “Ik moet eerst nog die of die opleiding volgen/ deze x boeken lezen/ 10 jaar ervaring hebben/ zeker van m’n zaak zijn/ zo worden als die expert…….enzevezevezevezevezevezevooort………

En daar begraven we de Creativiteit in onze achtertuin/ lege plantenbak….

Maar ik vind het niet gek dat we deze dingen tegen onszelf zeggen als het om ons heen, op het werk, op school en in de media altijd gaat over presteren, verbeteren en perfectioneren. Denk aan het van jongs af aan meten van de prestaties van kinderen via hun cijfers, denk aan de hoeveelheid diploma’s/certificatien/registraties die je kan of moet behalen om jezelf ergens een expert in te benoemen, denk aan de vele tv-programma’s die gaan over winnen en de beste zijn, denk aan de nadruk die op vele werkvloeren ligt op het meten van je productiviteit en functioneren. Niet dat ik vind dat er iets mis is met dingen goed willen doen, maar we zijn zo door presteren en perfectie GEOBSEDEERD, dat we niets meer durven te doen voordat we zeker weten dat het écht goed is, dat het lijkt te resulteren in een soort Collectieve Faalangst. En laat faalangst nou Creativity-Killer Number One zijn!

We zeggen die negatieve dingen tegen onszelf – of eigenlijk zegt onze eigen Innerlijke Criticus die dingen (maar daarover in een volgende blog meer) – en HOPPA, je mond is gesnoerd, je daden afgeremd en je creaties in de kiem gesmoord, tijdelijk vermoord…

Enja ik doe er melodramatisch over, omdat het dat wat mij betreft is! Want ironisch genoeg nemen, met je creatieve kracht, ook je prestaties af, zakt je zelfvertrouwen tot onder zeeniveau en blijft er een soort lege uitputting over. Noem het gebrek aan energie, ongeïnspireerd zijn, een (dreigende) burn out of zelfs depressie, en zo zijn er vast nog wel meer Bloed-aan-de-muur-scenario’s…

Goed. Dat is mijn visie. En daar kan ik – als je wil 🙂 – uuuuuuren over doorgaan. Maar dat zal ik nu niet doen. Het is tijd voor een positieve wending in dit verhaal 🙂

Want in pricipe is het altijd maar tijdelijk dat je creativiteit vermoord & begraven is. Want creativiteit is een hardnekkige menselijke eigenschap en kracht die je niet zo makkelijk stopt, het heeft de neiging z’n hand weer uit dat graf te steken en je aandacht opnieuw te trekken en het enige dat jij moet doen is die hand aan te pakken. Ik wil je laten zien hoe je – ondanks die Prestatiecultuur van ons – die Creativiteit weer leven kan inblazen (als een soort Jezusfiguur met Pasen.. 😉 ) om er zo weer achter te komen waar je goed in bent, blij van wordt en wat jouw dromen/idealen zijn.

Bij deze 7 TIPS om je creativiteit aan te wakkeren:

♥ Neem alle complimenten aan! Complimenten voeden je creativiteit. Dus niet “Achja, het is niets bijzonders” of het sneaky directe compliment dat je de ander teruggeeft nadat je “dankje”mompelde. Nee, neem het volledig aan en bedank oprecht.
♥ Reageer op de mogelijkheden die zich om je heen aandienen, want creativiteit verdwijnt als jij (of je omgeving) jezelf vastzet in maar één keuze, dus géén keuze. Dus zeg iets als daar de ruimte voor is of creeër die ruimte, doe iets dat je eigenlijk zou willen doen als het in je opkomt of uit je gevoel als je gevoel hebt 🙂 in plaats van je te laten leiden door (zelf) Censuur.
♥ Be WILD 🙂 Laat je ideeën de vrije loop, hoe gek/ suf/ dom ze ook mogen lijken, laat ze gewoon gebeuren en kijk hoe het uitpakt. Pas als je in het DOE-proces terecht komt kan je beginnen met bijsturen.
♥ BEGIN. GEWOON. Begin met iets, ook al heb je nog niet die ene opleiding gedaan, dat boek gelezen of die ervaring opgedaan. Begin. Maak fouten (FAAL :)), sta op, en begin opnieuw. Wees bang, faal, leer, start opnieuw. Kortom: Heb een beetje schijt.
♥ Maak tijd voor jezelf. Creativiteit kan gaan groeien als je daar een beetje tijd,, leegte, stilte en ruimte voor in je hoofd hebt. Dat is verdomde lastig in een samenleving met zoveel prikkels als de onze, van bijvoorbeeld telefoon, social media, werk, allerlei “moetjes”, media en simpelweg alle lawaai en reclame enzovoort. Maar doe de deur af en toe eens dicht, je telefoon uit of weg, lees een boek, doe niks, luister muziek, doe iets simpels wat in je opkomt, VERVEEL je, of ga naar buiten. Als het maar niet iets is dat van een ander of jezelf “moet”. Dit kan je uren doen en/of misschien tussendoor op werk of in de trein.
♥ Laat je creativiteit niet door anderen of je eigen Innerlijke Criticus inperken. Kom voor je creativiteit op. Opnieuw: leer een beetje schijt hebben 🙂
♥ Maak Creativiteit onderdeel van je dagelijks leven, een keer per maand of per week je ideeën de vrije loop laten is niet genoeg, laat het dagelijks toe in kleine dingen. Bijvoorbeeld in je uitspraken, mini-creaties of ideeën. Vindt uit hoe dat er bij jou uitziet.

Zo kan je creativiteit weer gaan stromen en kan je naar een leven toebewegen dat bij je past, waarin je geïnspireerd raakt en waar je energie van krijgt en blij van wordt. Als we dat nou allemaal alleen al een klein beetje meer proberen, kunnen we elkaar verder aansteken en kan onze samenleving in mijn verbeelding een soort Creatiemaatschappij worden in plaats van een Prestatiemaatschappij :p
Vind je dit herkenbaar? Raakt het je? Wordt je er blij of boos van? Laat het me weten. Denk je, leuk en aardig, maar HOE dan? Wil je weten hoe je deze tips op jouw leven kan toepassen? Kom langs in mijn Buitenatelier in de tuin van de Metaalkathedraal voor nog wat gratis tips van mij!

Tot snel!

Schrijf je hier in voor mijn Blog

* Verplicht veld
*