Ga stáán voor jouw principes

De eerste stap naar het vormgeven van jouw idealen en principes om de wereld om je heen een beetje mooier te maken, is het uitspreken van die principes. Principes zijn de ideeën die van waarde voor je zijn en recht uit je hart komen. Door ze vaker letterlijk uit te spreken ga je stáán voor die principes met heel je hart en wordt de kans groter dat je je ook daadwerkelijk in je werk en leven gaat laten leiden door die principes. 

En dat is niet per see makkelijk. Want wat als je publiek niet dat hard juichend klappende publiek blijkt te zijn? Geen rozen maar rotte tomaten? Misschien vinden ze wel vanalles van je? En ja, hoewel ik je nu kan gaan geruststellen met de grote hoeveelheid aandacht die jouw publiek waarschijnlijk vooral op zichzélf gericht heeft (“hoe kom ik over”, “wat denken ze van mij”, “wat zal ik straks eten” enz), is dat niet het pleidooi wat ik hier wil houden. Wantja, mensen zúllen iets vinden van je woorden, ookal dramatiseer je het in je hoofd misschien iets teveel. Des te meer jouw woorden vernieuwend zijn of op verandering aansturen, hoe meer positieve maar vooral ook negatieve reacties je kan verwachten. En het zou toch mooi zijn als jij je in jouw tocht niet hoeft te laten leiden door de hoeveelheid rozen- of rotte-tomaten-punten die je krijgt. Dus een beetje weerbaarheid, daar pleit ik voor, een beetje eelt op onze tere zieltjes 🙂

En practice what you preach dacht ik toen en ik vroeg me af waar ik mezelf en mijn principes nog teveel inhou… Want de principes die ik hier op video hardop uitspreek heb ik al wel vaker geuit, en soms was daarmee misschien een grapje verpest of viel een gesprek dood, of ontstond er juist een interessante discussie. Maar als ik eerlijk ben, vaker nog heb ik m’n woorden gewoon ingeslikt. Me stil gehouden, omdat ik dacht dat “dit niet de plek” was, “deze mensen het niet zouden begrijpen” of ik de “partysfeer zou verpesten”… Ze zouden me weleens irritant of moeilijk kunnen vinden?! 

Ja, dat kan. Dat kán. Wie zal het zeggen. Maar als ik m’n principes zou verstoppen voor het publiek dat er geen behoefte aan heeft of het publiek dat er niet klaar voor is, dan kan ik maar beter mezelf verstoppen en wachten tot de wereld/mijn team/die sector/m’n community/… uit zichzelf veranderd. Of het publiek erbij past of niet, je principes draag je bij je… En als je die “heart-felt” principes meer op je tong draagt, en ze uitspreekt wanneer jíj daar behoefte aan hebt, dan ga je stáán voor de dingen die belangrijk voor je zijn en word de kans ook groter dat je er acties aan gaat verbinden en je dus ook dingen gaat DOEN die recht uit je hart komen. En laat dat nou als bonus hebben dat je er energie van krijgt en weer een stap dichter bij je dromen en idealen komt!

Mijn vraag aan jou is daarom: wat zijn jouw principes? Misschien gaat het over hoe jouw sector of jouw team zoveel beter zou kunnen, of over hoe mensen met elkaar omgaan of over een kwestie in het bacterierijk…? 🙂 Wat is voor jou belangrijk en wat zou jij (meer) willen uitdragen?

En dan zou ik je willen uitdagen om die principes eens een keer hardop uit te spreken op plekken voor “publiek” waarvoor je dat eerder niet durfde… Publiek waarvan je nog niet weet of ze je zullen begrijpen. Of publiek dat het misschien zelfs zou moeten horen om jouw principes uiteindelijk meer podium te kunnen geven.

Laat me weten hoe het was! En wil je graag meer of met vernieuwde energie invulling geven aan je idealen? Of wil je je hart volgen maar heb je geen idee hoe en waar te beginnen? Wees welkom voor een inspiratiesessie in mijn buitenatelier in de tuin van de Metaalkathedraal!

Warme groet,  Anne

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy- & Cookieverklaring.
Ik Accepteer
Podcast & Luisteroefening Innerlijke Criticus

Schrijf je hier in voor mijn Blog

En krijg de Podcast & Luisteroefening “Bevrijd jezelf van je Innerlijke Criticus” kado 🙂

* Verplicht veld
*