Al lange tijd verbaas ik me over onze opleidingshonger in Nederland. Vaak hoor ik iemand iets zeggen in de trant van “Ik moet daar eerst meer over lezen voordat ik er iets over kan zeggen” of “Ik denk dat ik eerst deze cursus ga doen, zodat ik in dat werkveld kan starten”, en bij mij gaat er dan iets kriebelen… Ik zou willen zeggen dat als we dat écht geloven, we onszelf veels teveel als hongerige vogeltjes blijven voeden. Met steeds weer die nieuwe opleiding, dat nieuwe boek of die reeks onderzoeken. Onverzaaaadigbaar. Met de belofte dat je daarna beter zal zijn en meer recht van spreken hebt. Of misschien erger nog, dat je die opleidingen of boeken niet consumeert, maar het wel voor jezelf als reden geeft dat je maar beter je mond kan houden en je bescheiden op kan stellen. Hoe wil je achter jouw idealen aangaan als je jezelf zo klein houdt?

Ik snap het wel, want al op jonge leeftijd leren we dat je boeken moet lezen, woordjes moet stampen, theoriën uit het hoofd moet kennen en goed naar de leraar moet luisteren om het goed te doen: een goeie student te zijn of waardering te krijgen, kortom om “succesvol” gevonden te worden. Ook als je niet aan dat beeld voldeed leerde je al snel dat die waardering dan dus aan jou voorbij ging. Ook in het volwassen leven blijven er allerlei deuren gesloten zonder al die “papiertjes”.

Maar mijn vraag is: is die oude vastgeroeste gewoonte nog wel zo helpend als je iemand bent die de behoefte heeft om dingen te veranderen? De status quo uit te dagen? Als het aan je trekt om jouw werkveld in een nieuwe richting te duwen? Als je stille problemen aan de kaak wil stellen of als je juist mensen wil inspireren om onorthodoxe experimenten te doen? Als je simpelweg leiding wil nemen op wat voor gebied of welke schaal dan ook…

Óoohhja, ik voed mezelf ook graag! Met boeken, artikelen, cursussen, coaching, intervisie, krachtige woorden van voorbeeldfiguren, het kan je daadwerkelijk voeden met inspiratie en energie! Het kan je het vertrouwen geven dat je meer kan dan je dacht, het verfrist je kennis of het zet je meer op scherp in wat je al doet. Ik zeg dus niet dat we daarmee moeten stoppen.

Maar stop met de afhankelijkheid daarvan. Stop jezelf hiermee af te remmen in je proces om je idealen te volgen en GROOT te durven denken en dromen. Laat een opleiding niet een excuus zijn om iets níet te doen of iets uit te stellen. Begin gewoon. Ga ervaren hoe je vaart in dat nieuwe vaarwater, maak fouten, leer, en ga weer verder. Evalueer uiteindelijk welke aanvullende kennis en ervaring je nog nodig hebt en zoek die dan gericht op.

Quote Einstein: “The person who reads too much and uses it’s brain too little will fall into lazy habits of thinking”

De beste manier om snel en gedegen te leren is door te DOEN, FALEN & LEREN, trail & error enzo, dat wat we als kleine ukkies al deden: LOPEN, VALLEN & OPSTAAN. En door zelf dingen te bedenken en uit te proberen stimuleer je je eigen creatieve ideeën en inzichten en doe je vervolgens gedegen ervaring en kennis op.

En het idee dat de informatie altijd búiten je ligt, doet je onderschatten wat de waarde van de kennis, kunde en visie is die je al ín je hebt. Zeker als je je gaat bevinden op het vlak van Innovatie/Verandering, is het niet altijd genoeg of is het niet altijd helpend om je te voeden met informatie van buitenaf, terwijl jij hierin eigenlijk zelf een sturende factor of informatiebron zou kunnen zijn, een Thought-leader. Daarbij komt ook, dat veel van de gerenommeerde boeken, veel van de mentoren, veel van de onderzoeken in welk werkveld dan ook, niet voor iedereen even representatief zijn. Het zijn nog steeds vaker mannen, het zijn nog steeds vaker witte heteroseksuele mensen. En wie weet wat voor perspectieven, wat voor kennis of wat voor vragen daardoor nog buiten beschouwing blijven? Als je je alleen maar blijft voeden met die kennis van buitenaf, remt dat je af in het stellen van ongestelde vragen, niet-geteste assumpties, of het tonen van stemmen en visies die niet eerder gehoord werden.

Leiden en innoveren vraagt erom om juist ook kennis uit jezelf te halen.

Dus is mijn vraag, heb jij jezelf onlangs weleens afgeremd met bovenstaande excusen? Stel jij je bijvoorbeeld bescheiden op omdat je het idee hebt er eerst meer over te moeten lezen? Heb jij vaak het gevoel dat je weer een nieuwe cursus of opleiding nodig hebt om je visie uit te mogen dragen? Heb jij bepaalde idealen waar je steeds maar niet voor durft te gaan omdat je onvoldoende expert zou zijn? Bij deze heb je mijn toestemming 😀 (had je die nodig? 😉 ) Mijn toestemming om uit te proberen, toestemming om te vertrouwen op de visie en kennis die je zelf al hebt! Go for it! Kijk eens wat er gebeurd als je jezelf net dat kleine beetje minder bescheiden opstelt en uiting geeft aan je ideeën…

En zou je graag goed publiek aan de zijlijn willen? Iemand die voordat je begint al vertrouwen in je heeft en je liefdevol uit je comfortzone schopt? Stuur me een berichtje voor een Gratis Inspiratiesessie en ik zal je helpen het vertrouwen te vinden groter te denken en te doen 🙂 waardoor jouw idealen realistisch kunnen worden!

Liefs, Anne

Schrijf je hier in voor mijn Blog

En krijg de Podcast & Luisteroefening “Bevrijd jezelf van je Innerlijke Criticus” kado 🙂

* Verplicht veld
*