Als je je volledig wil kunnen richten op datgene dat écht goed voor jou en de wereld om je heen is, zal je op zoek moeten gaan naar de vaak nog Ongebaande Paden in jezelf en de wereld. Een nieuwe manier van werken, een inspirerend project, aandacht voor een oude vergeten passie. Maar ookal heb je dat Nieuwe Pad gevonden dat jou zekersteweten naar die fijnere manier van leven brengt. Ookal zit je op dat Ongebaande Pad, komen je oude ongezonde aangeleerde gewoontes vaak nog wel aan je mouw trekken. Ineens fluistert je Innerlijke Criticus in je oor dat je het toch beter zus of zo kan aanpakken… Of ineens BEN je ongemerkt de dingen weer op de Oude manier aan het doen. Alsof je maanden gestopt bent met roken en je jezelf ineens een sigaret hoort bietsen…oh HELP!

Ongebaande Paden gaat over het loslaten van oude manieren en werelden om je open te stellen voor nieuwe mogelijkheden en werelden die écht aansluiten bij de waarden die je hart ingeeft. Dat kan zijn op collectief vlak, dat we samen de oude systemen en culturen -bijvoorbeeld in ’n vriendengroep, op de werkvloer of in de samenleving- willen ontmaskeren die niet meer dienend zijn voor onze idealen zoals rechtvaardigheid, creativiteit of liefde. Maar dat kan ook op individueel vlak nodig zijn, wanneer je eerst je innerlijke demonen te lijf moet gaan om jezelf vervolgens pas volledig te kunnen toestaan te focussen op nieuwe, meer bij jou passende, bezigheden.

Omdat er op dit moment nog veel ongezonde elementen in onze samenleving en cultuur geïntegreerd zitten (denk aan al het geweld, de prestatiedruk, ongelijkheid, ratio immer boven emotie…) hebben we allemaal ook stukjes van die ongezonde elementen meegekregen tijdens onze opvoeding in deze wereld. Stukjes niet-helpende of (zelf)destructieve neigingen die soms lijken op onze “eigen gedachtes”. Maar dat zijn ze niet, je hebt ze als het ware geïntegreerd nadat je ze herhaaldelijk van buitenaf op je afgevuurd hebt gekregen. Dat kan je ook wel je Innerlijke Criticus noemen die vaak allerlei blokkades opwerpt als je stappen wil zetten naar meer positieve gezonde verandering, omdat het niet past bij wat je geleerd hebt.

Bijvoorbeeld in mijn situatie, in het geval van mijn persoonlijke idealen met Ongebaande Paden. Mijn ideaal is om mensen te inspireren hun hart te volgen, te geloven in een andere wereld die mogelijk is en hen te empoweren hun idealisme tot uitvoer te brengen. Ondanks dat ik nu met Ongebaande Paden volledig gericht ben op die idealen die recht uit mijn hart komen, ondanks dát zijn er toch nog hardnekkige oude gewoontes die mij afleiden van mijn Pad.

Al jong leerde ik dat ik vooral waardevol ben als ik andere mensen help zich weer goed te voelen. Dat ontwikkelde zich enerzijds tot een kracht, want ik werd een goede Psycholoog, maar anderzijds ook tot een grote valkuil. Want wat gebeurd er eigenlijk met je eigen idealen en passies als de behoeftes van anderen voorop staan..? Door de jaren heen heb ik deze valkuil steeds beter leren (her)kennen en indammen, maar nog steeds steekt ie af en toe de kop op. En zo ook het afgelopen jaar op mijn Nieuwe Pad: naast mijn coachcliënten van Ongebaande Paden bleef ik me inzetten als ZZP-psycholoog en stapje voor stapje ging dat laatste steeds meer van mijn tijd en aandacht opslurpen totdat ik recentelijk realiseerde dat ik nauwelijks nog genoeg toekom aan Ongebaande Paden zelf… The sneaky basterd! Was mijn Innerlijke Criticus via mijn oude gewoontes er toch weer ingeslopen! “Je moet anderen helpen” zei die stiekempjes. En dat voelt toch heel anders dan “ik volg mijn inspiratie om anderen te inspireren hun zingeving te vinden”, ookal kan beiden het gevolg hebben dat iemand van een depressie afkomt. Mijn conclusie was dat ik mijn werk als Psycholoog na 8 jaar langzaam ga indammen om meer ruimte te geven aan de coaching binnen Ongebaande Paden 🙂

Wat zegt jouw Innerlijke Criticus? Hoe blokkeert die je om je idealen voluit te (blijven)volgen? Welke Oude gewoontes waren misschien ooit waardevol, maar dienen je nu niet meer? Welke vertrouwd voelende gewoontes en gedachtes leiden jou af van je Pad naar je hart?

Als je wil geloven dat er een fijnere manier van leven voor jou is weggelegd, waarin je datgene kan doen waar je hart van enthousiasme tegen het plafond springt en waarin je niet meer hoeft vast te zitten in oude gewoontes die je niet (meer) dienen. Als je dat wilt, zal je niet alleen je Uiterlijke leven moeten veranderen of bijsturen, maar ook je Innerlijke leven. En net als dat je in je omgeving misschien blokkades gaat tegenkomen, zal je ook moeten dealen met de sneaky onbewuste Innerlijke Blokkades die zo makkelijk automatisch en vertrouwd kunnen aanvoelen maar je toch proberen terug te trekken naar je Oude Ik in die Oude Wereld…

Wil je je bevrijden van die negatieve stem in je hoofd die je dromen en idealen barricadeert? Ik heb een fijne Podcast en Luisteroefening gemaakt om jezelf te helpen bevrijden van je Innerlijke Criticus (Klik hier voor “Bevrijd jezelf van je Innerlijke Criticus”)! En Live ben ik overigens nóg beter 😉 😀 Dus voel je vrij om eens langs te komen voor een gratis sessie waarna je vol nieuwe inspiratie en enthousiasme naar je Ongebaande Paden op avontuur wil gaan!

Schrijf je hier in voor mijn Blog

En krijg de Podcast & Luisteroefening “Bevrijd jezelf van je Innerlijke Criticus” kado 🙂

* Verplicht veld
*