De angst in de ogen kijken. Het is een gewoonte die ik me van jongs af aan heb eigengemaakt. Er was zoveel waar ik als klein meisje bang voor was: geesten, moordenaars, m’n ouders verliezen, de dood, sociale angsten, de Boogieman zat in allerlei donkere hoeken…

En dat is waarom ik er ook niet meer omheen kon. Op een gegeven moment kon ik niet anders dan stoppen met wegduiken en krampachtig controle houden…There was no hiding from this FEARMONSTER… Ik kon niet anders dan me omdraaien en ‘m recht in de ogen kijken en de hand te schudden.

En zo ging het, steeds zocht ik weer dingen en situaties op waar ik angst voor had, met een liefdevolle hand op m’n eigen schouder. En zo geschiedde het dat m’n angsten steeds minder en minder werden. Althans, de angst was er nog wel, maar werd een soort richtingaanwijzer. “Kijk Anne, hier heb jij nog te groeien, hier heb je mooie en verrassende ervaringen te beleven.” 🙂  Angst werd steeds minder die ondraaglijke vijand en meer en meer die Liefdevolle Raadgever.

En zo belandde ik ook afgelopen jaar in m’n eentje op een trail in de Wildernis, waar nog zoveel van m’n angsten verstopt lagen, maar waar ik nu zoooo nieuwsgierig naar kon zijn! Zoals je ook in deze aflevering kan horen over mijn angst om alleen te kamperen… (luister hier het geluidsfragment)

En wat ben ik nu dankbaar voor al die ervaringen met Angst en het omgaan daarmee. Het bleek achteraf zo’n goede voorbereiding op de huidige tijd vol van angst, verwarring, onzekerheid en het ingehaald worden door je eigen schaduwen die je komen achtervolgen…

Wat een leven met Angst me geleerd heeft? : Je kan niet wegrennen voor je angst, en controle is een illusie. Het enige dat je kan doen is je angst vol nieuwsgierigheid in de ogen kijken, lief zijn voor jezelf en: “Ogen dicht en over je heen laten komen” Die Overgave geeft je uiteindelijk de rust en stilte die je nodig hebt om de fluisterstem van je Intuïtie te kunnen horen om te weten wat we moeten doen om te overleven. Angst is de wekker, maar daarna mag je die wekker “gewoon” weer uitzetten om op te staan en aan je dag te beginnen ;-).

Luister hieronder het geluidsfragment van aflevering 3. De rest van de Ongebaande Paden Podcast – afleveringen 1 tot en met 6 staan al online! – luister je in Spotify, iTunes, Podbean of mijn website. Bij gebrek aan Buitenavonturen, neem je gewoon een duik in je verbeelding en reis je mee in mijn voetstappen en belevenissen on the Trail !! 🙂 En als je ervan genoten hebt, lijkt het me leuk als je me volgt en de podcast deelt met anderen. Daar help je mij mee en zo help je ook anderen de weg de wildernis in te vinden…

Liefs,

Anne

Klik hierboven voor een audio-preview van de derde aflevering van de Ongebaande Paden Podcast

Schrijf je hier in voor mijn Blog

En krijg de Podcast & Luisteroefening “Bevrijd jezelf van je Innerlijke Criticus” kado 🙂

* Verplicht veld
*