Ken je dat? Je weet dat er iets moet veranderen, je weet dat je verlangt je oude maniertjes los te laten en een Nieuw Verhaal te schrijven: je droom te volgen. En toch blijf je steeds hangen in de status quo… Grote kans dat dat door dit soort angsten komt: Kan ik wel waarmaken wat ik verlang? Beland ik niet in de goot? Is mijn droom überhaubt mógelijk?! Maar deze angst is niet alleen die nare levendige fantasie van beren op de weg die je zo snel mogelijk weg wil werken… Deze angst is ook een trouwe kameraad, een heel goed teken!

Angst laat je namelijk zien dat je al in beweging bent! In beweging naar een nieuwere versie van jezelf. Een teken dat je stiekempjes aan al die eerste stappen op jouw ongebaande pad aan het zetten bent, ookal leek het alsof je krampachtig aan het vastroesten was! Onbewust heb je al besloten dat je een nieuwe richting op gaat bewegen en daarom voel je nu die angst.

Dat betekent ook dat als je even niet zo goed weet welke richting je op moet gaan, dat je dan eens goed naar je Angst mag luisteren. In welke richting voel jij een combinatie van enthousiasme, intrige, nieuwsgierigheid EN ANGST? Dát is de richting voor jou voor dit moment! Dát is de richting waar jij nu de meeste positieve verandering gaat brengen, voor jezelf en voor de wereld om je heen.

De angst is natuurlijk wat je tot nu toe heeft tegengehouden of wat je heeft doen treuzelen om dat intrigerende pad te bewandelen van die ene droom… Angst zorgt ervoor dat je langzamer loopt, soms stil blijft staan of snel weer terugrent. Maar dat je angst voelt is vooral een heel goed teken! Een richting zonder angst brengt je vooral meer van hetzelfde. Dat mag natuurlijk, dat is fijn en vertrouwd en is soms ook nodig. Maar als jij het verlangen voelt een NIEUW VERHAAL te schrijven, persoonlijk te groeien, en een krachtige impact op de wereld om je heen te hebben… Dan is Angst jouw trouwe kameraad die je geruststelt (de paradox ;-)) dat je op de juiste weg zit.

En hoe zorg je ervoor dat je niet verlamt raakt door die angst?

1. Allereerst, wees heeeeeel lief voor jezelf en straf jezelf vooral niet af voor het hebben van die angst

2. deel je gevoel en vraag evt om hulp

3. En vervolgens dit: het is net als zo’n achtervolgdroom, zolang je blijft wegrennen voor ’t “monster”, blijft het je achtervolgen. Maar wat er gebeurt er eigenlijk als je stil blijft staan, als je je omdraait en er langzaam op af loopt…? Mijn eigen ervaring is dat je je monster dan ineens omgetoverd ziet worden tot iets anders, soms verdwijnt ie als sneeuw voor de zon en soms heel soms, uiteindelijk, blijkt het verrassend kadootje…

Dus, wil je weten wat jouw richting is? Volg je neus en ga op ’t cocktail-aroma van enthousiasme & angst af, dat is jouw pad!

Ik vind het heerlijk om je uit te nodigen op dat avontuurlijke pad! En daarom geef ik 31 oktober een creatieve workshop dromen manifesteren: “Van dromen naar daden”. Krijg in één middag helder hoe jouw droom eruit ziet, blaas haar nieuw leven in en loop de deur uit met een concreet stappenplan! Doe je mee?

Lees hier meer over de workshop en schrijf je in!

Lieve groet,

Anne

Podcast & Luisteroefening Innerlijke Criticus

Schrijf je in voor maandelijkse tips & inspiratie:

En ontvang gratis de visualisatie-oefening “Bevrijd jezelf van je Innerlijke Criticus” 🙂

* Verplicht veld